تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها یکی از مهم ترین مواردی است که باید قبل از شروع هر استارت آپی به آن توجه شود. در چند سال اخیر که رشد شرکت‌های نرم‌افزاری دنیا به شکل عجیبی زیاد بوده، تب راه اندازی یک کسب و کار ساده و قابل رشد، همه جا رو فراگرفته است. این علاقه به آنجا رسیده است که سال ۹۸ رتبه‌های برتر کنکور سراسری صندلی‌های رشته کامپیوتر را پر کردند. برخلاف آنچه بنظر می‌رسد، توسعه یک ایده نرم‌افزاری در صورت گسترده شدن بسیار دشوار است و نیازمند افراد متخصص زیادی هست. در این مقاله سعی داریم تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها را معرفی نماییم.

تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها

برنامه نویس Backend

برنامه نویس Backend یکی از مهمترین بخش‌های یک استارت آپ به شمار می‌آید. اگر یک پروژه نرم افزاری را بخواهیم به یک پروژه ساختمانی تشبیه کنیم، برنامه نویس Backend فردی است که چارچوب و پایه ساختمان را می‌چیند. قالب پروژه‌های استارت آپ، نیازمند یک سرور هستند که با آن تبادل اطلاعات انجام گیرد، گاهاً پردازش‌هایی روی داده‌های ورودی انجام می‌شود و سپس آن‌ها ذخیره می‌شوند و یا ورود و خروج کاربران را به سیستم کنترل می‌کند.

 برنامه نویس‌های سمت سرور باید شیوه بهینه الگوریتم نویسی را بدانند و بتوانند به خوبی از منابعی که در اختیارشان قرار دارد، استفاده کنند و تا حد ممکن سریع، پاسخ کاربر را بدهند. زبان‌های زیادی در Backend کاربرد دارند ولی اگر بخواهیم مهمترین آن‌ها را نام ببریم می‌توانیم به PHP, NodeJs, Python, Java اشاره کرد که هر کدام مزیت‌هایی خاص خود را دارند. بنابراین یکی از مهمترین و اصلی‌ترین تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها ، برنامه نویس backend است.

برنامه نویس Frontend

تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها

در صورتی که استارت آپی دارای وب سایت باشد، برنامه نویس Frontend وظیفه پیاده‌سازی آن را برعهده خواهد داشت. آن‌ها باید رابط کاربری را پیاده سازی کنند و داده‌هایی که کاربر در سیستم وارد می‌کند، را به سرور انتقال دهند. امروزه باتوجه به افزایش کاربرد وب سایت‌ها و تکنولوژی‌هایی مانند Single Page Applications وظیفه این افراد بسیار بیشتر شده است.

یک برنامه نویس Frontend علاوه بر سلیقه خوب باید چشمانی ریز بین داشته باشد تا بتواند طرح گرافیکی را با جزییات دقیق‌تر پیاده سازی کند. لازم به ذکر است، افراد دارای این تخصص باید درک عمیقی از الگوریتم نویسی داشته باشند. برنامه نویس Frontend در واقع رابطی بین داده‌ها و انسان ها است. این برنامه نویسان باید به زبان‌های HTML, CSS, Javascript کاملا تسلط داشته باشند.

لازم به ذکر است، زبان Javascript به دلیل آن که بسیار منعطف و رو به رشد است، شرکت‌های بزرگی همچون گوگل و فیسبوک چارچوب‌هایی (Framework) را برای این زبان تولید نموده‌اند تا افراد بتوانند هرچه بیشتر از مزایای آن بهره مند شوند، به همین دلیل آشنایی به یک یا چند چارچوب قوی برای یک برنامه نویس رابط کاربری الزامی خواهد بود.

توسعه دهنده نرم افزار گوشی همراه

گوشی‌های هوشمندی که امروزه نسبت به قبل با امکانات بیشتر رونمایی می‌شوند، مسیری را برای ایده‌های بیشتر باز نموده‌اند، شاید بتوان این گونه بیان نمود که این راه ایده پردازی بی پایان است. واضح و بدیهی است، این روزها اندروید و iOS که دو سیستم عامل محبوب گوشی‌های همراه هستند، رقابتی تنگانگی با یکدیگر دارند و در تلاش هستند ویژگی‌های بیشتری به کاربران خود ارائه دهند و از طرفی توسعه دهندگان را به خود جذب کنند تا برنامه‌های کاربری بیشتری برای خود طراحی کنند.

متخصصین برنامه نویسی موبایل وظیفه طراحی نرم‌افزارهای سبک‌تر و با امکانات بیشتر را برای کاربران دارند. برنامه نویسان باید به این نکته توجه نمایند، کاربر به راحتی بتواند با نرم افزار طراحی شده توسط آن‌ها کار کند. لازم به ذکر است، نرم افزارهای اندروید بیشتر با زبان‌هایی همچون Java, Kotlin و نرم افزارهای iOS را با زبان های Swift, Objective-C نوشته می‌شوند. دغدغه اصلی این برنامه نویس‌ها استفاده بهینه از حافظه محدود دستگاه و پیاده سازی رابط کاربری‌های جذاب است.

شایان ذکر است، با بهبود تکنولوژی‌های زبان‌های تحت مرورگر، امکاناتی فراهم شده است که برنامه نویسان وب هم قادر به طراحی و تولید یک نرم‌افزار موبایل باشند. تکنولوژی‌هایی همچون Progressive Web Application یا به اختصار PWS آینده نرم‌افزارهای موبایل را به سمتی می‌برند که دیگر نیازی به نصب نرم افزار نباشد، کافیست شما سایت مورد نظرتان را باز کنید، با یک کلیک، یک میانبر برای آن در صفحه اصلی گوشیتان ایجاد کنید و هر موقع که نیاز بود به صورت آفلاین یا آنلاین از آن استفاده کنید.

متخصص پایگاه‌های داده (Database Administrator)

روزانه حجم عظیمی از داده‌ها وارد فضای وب می‌شوند. این داده‌های بسیار ارزشمند باید طبق روشی اصولی و بهینه ذخیره شوند. ساختارها و تکنولوژی‌های بسیاری برای ذخیره سازی داده‌ها در دسترس است. فشرده سازی، امنیت و بازیابی سریع اطلاعات از خصیصه‌های ارزشمند یک دیتابیس به شمار می‌آید. استفاده از ابزار مناسب برای ذخیره سازی و پیاده سازی جداول و شِماها از جمله کارهایی هستند که یک متخصص دیتابیس یا پایگاه داده قادر به انجام آن است.

پایگاه داده‌هایی همچون Oracle, SQL Server, MySQL, PostgreSQL و MongoDB از جمله پایگاه داده‌های پرکاربرد در این زمینه هستند. تهیه نسخه پشتیبان از پایگاه‌های داده یک کار ساده به نظر می‌آید، اما کاری بسیار حساس است که یک کارشناس پایگاه داده همواره باید آن را طبق برنامه انجام دهد.

گرافیست و طراح

گرافیست‌ها و طراحان در واقع نقاشان عصر حاضر هستند. داشتن سلیقه و دانش کافی انتخاب رنگ و جایگذاری المان‌ها از الزامات این حرفه است. متخصصین این زمینه سعی می‌کنند با استفاده از ابزارهایی همچون Adobe Photoshop, Sketch و به کاربردن تکنیک‌های خاصی ظاهر یک نرم‌افزار را به گونه‌ای طراحی کنند که در عین راحتی و کاربرد پذیری تمامی آنچه باید در معرض دید کاربران باشد به درستی نمایش داده شود.

 انتخاب رنگ‌ها و ساختار المان‌ها به‌ گونه‌ای باشد که چشمان کاربر را خسته نکند. در بعضی موارد انیمیشن‌ها و حرکات المان‌ها نیز توسط طراحان یا متخصصین انیمیشن طراحی می‌شوند. متخصص کاربرد پذیری (UX) نیز کاری در همین زمینه انجام می‌دهد. آن‌ها با انجام تحقیقاتی روی کاربران و بازخوردهایی که از پروژه دریافت می‌کنند تلاش خواهند کرد که کاربر به ساده ترین روش ممکن با نرم‌افزار شما تعامل موفق داشته باشد. هر استارت آپی به گرافیست‌، که یکی دیگر از تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها محسوب می‌شوند، نیازمند است.

کارشناس شبکه

تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها

توجه داشته باشید، نرم‌افزار هر اندازه که بهینه نوشته شده باشد، باز هم با توجه به نرخ استفاده کاربران همواره دچار چالش‌هایی از جمله مدیریت منابع سیستم و یا خطر حملات اینترنتی خواهد بود. کارشناسان شبکه باید مدیریت این گونه بحران‌ها رو برعهده بگیرند. دسترسی کاربران را به گونه‌ای تنظیم شود، تا خطر نفوذ به یک سیستم تا حد ممکن کاهش یابد.

همچنین باید توانایی راه اندازی سخت افزارهای جدید را داشته باشند، بتوانند از امکانات آن ها به خوبی بهره ببرند. لازم است این متخصص، به صورت روزانه وضعیت شبکه را بررسی کند و آن را تحت کنترل داشته باشد و در صورت بروز هرگونه مشکل بتواند به خوبی آن را رفع کند. متخصصین شبکه باید دانش تئوری و عملی بسیاری را بیاموزند، بهره‌برداری از تجهیزات شبکه Cisco, MicroTik و آشنایی کامل و فنی با سیستم عامل‌های Windows, Linux هرکدام بسیار زمانبر و در عین حال الزامی است.

تحلیلگر سیستم

برای آن که بتوان یک ایده را به یک پروژه کاربردی با یک آینده روشن تبدیل کرد، پیش از هر چیز دیگری نیاز است که آن را مورد بررسی قرار دهید. کاربران آن را شناسایی کنید و نیازمندی‌ها آن را تعریف نمایید. دقت داشته باشید، ابتدا پروژه را فاز بندی کنید و برای هر مرحله زمانبندی لازم را انجام دهید. تمامی این کارها نیاز به علم و تجربه بسیار دارد. تحلیل گران سیستم با استفاده از محاسبات ریاضی و ابزارهای مناسبی که در اختیار دارند، با استفاده از اطلاعات برای آینده پروژه، راه حل‌هایی مطرح می‌کنند.

مدیریت پروژه

در مراحل اولیه یا پس از آن که پروژه به مرحله رشد رسید، زمانی که تیم‌ها گسترده‌تر شدند، لازم است با هم تعامل کنند و گاهی ضروری است، هدف کار برای آن‌ها توضیح داده شود. همچنین نیازهای مالی تیم باید مدیریت شود. برای رسیدن به موفقیت لازم است، پروژه دارای یک مدیر کارآزموده باشد تا کارها طبق برنامه پیش رود و افراد تیم را راهنمایی کند تا از مسیر گمراه نشوند و مانند یک رهبر تیم را پیش ببرد. بنابراین برای آن که تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها با یکدیگر با هماهنگی بیشتر کار کنند، نیازمند یک مدیر مجرب و کار آزموده است.

مدیر فناوری (CTO)

انتخاب تکنولوژی‌های مناسب برای راهبرد یک پروژه، وظیفه اصلی یک مدیر فناوری است. او باید به قالب ابزارها و تکنولوژی‌های روز آشنا و توانایی تحلیل هرکدام را داشته باشد. او باید با توجه به استراتژی کلی شرکت با برقراری ارتباط بین سایر افراد کلیدی شرکت همچون مدیرعامل یک ساختار یکپارچه را ایجاد کند.

تیم بازرگانی و فروش

این تیم شامل بازاریاب‌ها و مدیران فروش است. آن‌ها باید توانایی ارائه دادن و تبلیغات محصول ما را داشته باشند.

تولید کننده محتوا

تخصص‌های مورد نیاز استارت آپ‌ها

یکی از بهترین روش‌های جذب مخاطب برای یک محصول، تولید مطالبی در راستای آن است. کاربران به محتوای معتبر اعتماد و با آن به راحتی ارتباط برقرار می‌کنند و در این میان با نام محصول شما آشنا خواهند شد. اگر شما یک وب سایت دارید و نیازمند آن هستید که موتورهای جستجو، کاربرها را به سمت شما هدایت کنند، باید مطالبی را منتشر کنید که کاربران را به خود جذب کند. همچنین توجه داشته باشید، محتواهای شما باید دارای کلمه کلیدی مناسبی باشند تا به موتورهای جستجو به راحتی بتوانند محتوا شما را پیدا نمایند و به نمایش بگذارند.

در تیم تولید محتوا باید نیاز‌های کاربران را شناسایی نمایند، مطالبی مستند را گردآوری کنند و آن‌ها را انتشار دهند. تولید تصاویر مفهومی و مطالبی که بتوان آن‌ها را در قالب شبکه‌های اجتماعی انتشار داد، نیز می‌تواند از وظایف این تیم باشد. گستردگی کار این تیم به این موارد تمام نمی‌شود، تولید ویدیو، پادکست و هرگونه محتوایی که برای مخاطب جذاب باشد، می‌تواند بخشی از کارهای این تیم باشد.

کارشناس پشتیبانی نرم افزار

کاربران یک پروژه همواره نیاز به راهنمایی دارند، گاها به مشکل می‌خورند و درصدد رفع آن خواهند بود. کارشناس های پشتیبانی نرم افزار باید علاوه بر داشتن روابط عمومی مناسب، در زمینه کاری پروژه نیز اطلاعات مناسبی داشته باشد. از جزییات چگونگی رفع ایرادات پروژه با خبر باشد و بتواند مراحل نصب و راه‌اندازی پروژه را بدرستی انجام دهد. چون کاربران مستقیما با تیم پشتیبانی در ارتباط هستند رعایت اصول اخلاقی و ادبی نیز حائز اهمیت است.